Yapay Zeka Ürünü Anime Animasyon Dünyasında Bir Kırılma Noktası mı?

Yapay zeka ürünü sanat eserleriyle ilgili tartışma, Corridor Digital’ın animesiyle animasyon alanında da alevlendi.

Los Angeles merkezli prodüksiyon stüdyosu Corridor Digital, paylaştığı yaklaşık 7 dakikalık  “ANIME ROCK, PAPER, SCISSORS” isimli bir videoyla oldukça ses getirdi. Bu animenin ardından, saniye saniye filmin yapım sürecini ortaya koyan başka videolar da paylaştılar. Bu gelişme “yapay zeka nedeniyle anime – ve animasyon – dünyasında bir dönüm noktası mı yaşanıyor?” sorusunu gündeme getirdi. Beraberinde “animasyon sanatçıları işsiz kalacak”, “yapay zeka, insan sanatçılardan çalıyor” şeklindeki söylemler de alevlendi.

Corridor Digital’ın “ANIME ROCK, PAPER, SCISSORS” videosu:

Yapay zeka güdümlü bir rotoskop gibi

Animasyonun yapımı için Stable Diffusion ve Dreambooth yapay zeka programlarıyla birlikte DaVinci Resolve kullanılmış. Diffusion ile canlı aksiyon görüntüleri animasyona dönüştürülmüş. Model, kostümlü aktörlerin görüntüleri kullanılarak eğitilmiş. Stil eğitimi için de muhtemelen Vampire Hunter D: Bloodlust kullanılmış. Arka planlar, Unreal Engine’de oluşturulmuş ve onlara da aynı stil uygulanmış. Yeşil ekran tekniği sayesinde hareketli görüntüler, arka planlarla birleştirilmiş. Sonuç, kesinlikle etkileyici.

Yapım sürecini otaya koyan VFX önce/sonra videosu:

Yapay zeka ve animasyon alanındaki tartışmalar da diğer yaratıcı alanlarda olduğu gibi çoğunlukla “yapay zeka insan sanatçılardan çalıyor” söylemi üzerine dönüyor. Bu çok haklı bir söylem. Bir yapay zekanın stil kazanması için o stildeki pek çok sanat eserine bakması gerekiyor. Bu da stilin orijinal yaratıcılarına danışılmadan çevrim içi olarak gerçekleşiyor. Corridor Digital bu animasyondaki stil için tek bir anime filmini kaynak alarak bu sorunu olabildiğince aşmaya çalışmış. Ancak bu yine de stilin başka bir yerden alındığı gerçeğini değiştirmiyor.

Canlı performanslardaki oyuncular, bizzat Corridor Digital ekibinin üyeleri. Diyaloglar da biraz absürt olduğu için arada sırada gülüyorlar.  Sırf bu yüzden bile izlemesi oldukça keyifli videolar. Neler yaptıklarını “animasyonu sonsuza kadar değiştirdik mi?” diye bir videoyla da tekrar tekrar anlatmışlar:

Etkileyici görünümüne rağmen, nihai ürün hala sanatsal açıdan tartışmalı. Öncelikle nihai ürün, birçok yönden, eski bir animasyon tekniği olan rotoskopla yaratılmış görüntülere benziyor. Dolayısıyla estetik açıdan yenilikçi bir biçim sunmuyor. Tersine oldukça geleneksel bir estetik söz konusu. Tabii etkileyici oldukları inkar edilemez. Ancak ortada sıfırdan yaratılmış bir evren olmadığını kabul etmek gerekir. Öte yandan teknik olarak elbette üzerinde durmaya değecek bir gelişme. Yapay zeka yaratıcı dünyada büyük sıçramalarla ilerlediğinden çok yakında çok daha yaratıcı işlerin çıktığına şahit olabiliriz.

 

Kaynak: https://bigumigu.com/haber/yapay-zeka-urunu-anime-animasyon-dunyasinda-bir-kirilma-noktasi-mi/

Duyduk Duymadık - No:298

Bu Sayıda

Yapay zeka siyasete giriyor: Danışman olarak atandı!

Yapay zeka, siyaset için görev aldı! Romanya Başkanı Nicolae Ciuca, yapay zekayı fahri danışman olarak atadı.

United Airlines’ın çöpten sorumlu başkanı Kırpık

Kırpık, sürdürülebilir havacılık yakıtının öneminin anlatılmasına yardımcı olacak.

Haftanın ilhamını kaçırmamak için
bültene kaydolun,

DUYDUK DEYİN, DUYMADIK DEMEYİN!