Yapay zeka haberciliği: Knowhere News

Gazeteciler ve Stanford'lı mühendisler internetteki haber kaynaklarında giderek çoğalan önyargılı anlatımlarla mücadele etmek için Knowhere News adında tarafsız bir haberciliği destekleyen bir yapay zeka girişimi kurdular.

İşin içinde insan olduğu müddetçe tarafsız habercilik gerçekten zor bir yol. İnsanız çünkü her ne kadar yazıları tarafsızca yazmaya çabalasakta düşüncelerimiz bir noktada seçtiğimiz kelimeleri etkiliyor. Peki ya makine öğrenme ve yapay zeka geliştikçe habercilik ne olacak? Sahte habercilik son iki yıldır dijital basının önemsediği bir konu başlığı. Teknoloji geliştikçe farklı sesler birleşerek görüntülere eklenebiliyor. Google News Lab’le habercilikle amatör şekilde ilgilenenlere doğru ve tarafsız haber nasıl yapılır eğitimlerini ücretsiz veriyor, dünyaca ünlü haberci Nonny de la Peña, SXSW 2018’de yaptığı konuşmasında sahte haberciliğe değiniyor. Gerçekten internet çok fazla bilginin olduğu uçsuz bucaksız bir yer. Teknolojinin sahte haberciliğe orta açması gibi tarafsız haberciliğe de orta açması söz konusu ama. Knowhere News sitesi buna güzel bir örnek.

Doğru ve Tarafsız Bilgiyi Amaçlayan Girişim

Knowhere, makine öğrenme teknolojisiyle insan gazetecileri bir araya getiren San Francisco ve Londra merkezli bir girişim. Popüler haberlerdeki gerçekleri tarafsız bir şekilde sunmayı hedefliyor Knowhere. Bunu da adım adım yapıyor. Önce sitenin yapay zekası internette o an popüler olan hikayelerden birini seçiyor. Bu konuyu belirledikten sonra da binden fazla haber kaynağını inceliyor ve haberle ilgili birçok bilgi topluyor. Sağ-sol, pozitif-negatif gibi görüş ayrılığının olduğu birçok siteye bakıyor ve hepsini inceliyor.

Topladığı onca bilgiden sonra da Knowhere’in yapay zekası seçtiği hikayenin/haberin tarafsız bir versiyonunu yazmaya başlıyor. Tarafsız versiyonda yapay zeka en önemli gerçekleri yazının odağında tutuyor ve olası yanlılığını olduğunu düşündüğü şeyleri kaldırıyor. Yapay zeka ayrıca kaynakların güvenilir olup olmadığını da araştırıyor oranın yazılarını incelerken. Böylece haberlerin doğruluğunun güvensiz kaynaklar tarafından gölgelenmemesini umuyorlar. Knowhere’in haber kaynaklarını incelemesi karşıt fikirlerin çokluğuna göre 15 dakikayla 60 saniye arasında değişiyor. İncelemesi ve analiz etmesi gerçekten çok hızlı. Bunun üzerine haberi yazması ne kadar sürüyor bununla ilgili bir bilgi yok.

Tarafsız habercilik için önemli bir hamle Knowhere. Her bir sağ-sol ya da negatif-pozitif görüşü inceleyip sadece doğru bilgiyi vermesi açısından da değerli bir girişim.

Görsel: Knowhere News

Kaynak: https://bigumigu.com/haber/yapay-zeka-haberciligi-knowhere-news/

Monday Morning Goods No: 152

Bu Sayıda

HAFTANIN İLHAM VEREN WEB SİTESİ

Telefon konuşması dahi yapabilen yeni dijital asistan: Google Duplex

Google'ın her sene düzenlediği geliştirici etkinliği Google I/O'ya bu sene ilk defa tanıtılan dijital asistan 'Google Duplex' damgasını vurdu. Dünyanın en insansı ve akıllı chatbot'u olarak görülen Google Duplex, gerçek insanlarla sohbet edebiliyor.

Haftanın ilhamını kaçırmamak için
bültene kaydolun,

DUYDUK DEYİN, DUYMADIK DEMEYİN!