Yalanı ve gerçeği anlayan mikrofon
NatGeo Latin America, araştırmacı gazetecilik odaklı yeni programının tanıtımı için yalanla gerçeği ayırt eden bir mikrofon yarattı.
Post truth meselesine daha önce değinmiştik. Sahte ve yanlı haberlerin, tekelleşmiş medya veya sosyal medya üzerinde yayılan çarpıtılmış gerçeklerin toplum algısını etkilediği hatta dönüştürdüğü, somut gerçeklerin değerini yitirdiği dünyamızı anlatan bir sözcük. İşi gerçekleri anlatmak olan gazeteciliğin, doğru kullanılmadığında yol açtığı düzeni betimliyor. Bu nedenle sahte haber konusu sıklıkla gündeme geliyor. Sosyal medya platformları bu konuya ilişkin düzenlemeler getirmeye çalışırken, saklanan gerçeklerin gün yüzüne çıkması için yapılan Color of Corruption gibi çalışmalar var. Şimdi de National Geographic’in bu konudaki çalışmasını paylaşıyoruz sizlerle.
NatGeo Latin America’nın projesinin amacı araştırmacı gazeteciliği yeni bir düzeye taşımak ve sahte haberleri anında tespit edebilmek. Bunun için de bu ay içerisinde başlaması planlanan; Explorer Investigation isimli, araştırmacı gazetecilik odaklı bir program hazırladı. Programı tanıtmak için yaratılan araç ise programın kendisi kadar ilgi çekici.
Yalan Makinesi İşlevi Görüyor
NatGeo’nun Microphone of Truth ismini verdiği bu mikrofon, aslında bir çeşit yalan makinesi. İçerisinde konuşanın sesini algılayan ve kalp atışlarını ölçerek söylediğinin doğru olup olmadığını tespit eden bir cihaz var. Bu sayede mikrofon, konuşan kişinin yalan söylediğini anladığında yeşilden kırmızıya dönüşüyor. Böylece kimin doğruları söylemediğini anında anlamak mümkün oluyor. Tutarsızlık durumunda ise mikrofon sarı ışık veriyor. Bu da şüpheli bir duruma ilişkin ipucu sağlıyor ve yeni sorularla bir yalan varsa ortaya çıkarılmasına yardımcı oluyor.
Her ne kadar yalanın %100 tespit edilmesi mümkün olmasa da MediaMonks tarafından yaratılan bu mikrofon; gazeteciliğin sembolleşmiş aracını yeniden yaratarak gazeteciliğin temel görevi olan gerekleri söyleme işine dikkat çekiyor. Araştırmacı gazetecilik odaklı bir programın tanıtımını yaptığı düşünüldüğünde; araştırmacı gazetecinin sahte haberleri ayırt etmekle yükümlü olduğunu hatırlatması da önemli bir nokta.
Görsel: National Geographic, Design Taxi ile