Reklam Arama Motoru Alladsof

730 bin saatlik makine öğreniminin ardından ortaya çıkan reklam arama motoru Alladsof, reklam sektörü için kapsamlı bir veri kaynağı ve analiz hizmeti sunuyor.

Accompany reklam ajansının kurucusu-yaratıcı direktörü Nuri Gulver hayata geçirilen reklam arama motoru Alladsof‘un lansmanı Soho İstanbul’da gerçekleşti. Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır’ın Türkiye’deki farklı yaşam tarzı segmentlerinin reklamla ilişkisini anlattığı özel bir sunumla açılan lansman etkinliğinde, Nuri Gulver veri ve reklam ilişkisine dikkat çekti.

Bu alanda eksiklikler olduğunu belirten Gulver, reklamcılığın en büyük sorununu ortak bir dilin yokluğu ve yapılan çalışmaların nesilden nesile aktarılamaması olarak tanımladı. Dört yıl önce bu noktadan hareket ederek Alladsof üzerinde çalışmaya başladıklarını belirten Gulver, bu süreçte 200 bin farklı parametre üzerinden 730 bin saatlik makine öğrenimi gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Bu sayede ilk izlenimde birbiri ile alakası olmadığı düşünülen reklamların, belirlenen parametreler çerçevesinde birtakım ortak özellikleri olduğu ortaya çıktı. Böylece farklı tipte müşterilerin hangi ortak özelliklere sahip reklamları sevdiği veya sevmediğini tahmin edebilmek mümkün hale geliyor. Marka, ajans, kampanya türü ve süresi, prodüksiyon, reklam karakteri, duygu ve strateji gibi ilk etapta 18 parametre üzerinden arama yapılabilen Alladsof, seçilen reklama ait bilgileri de kullanıcılarla paylaşıyor.

Şu anda veri tabanında 25 sektör ve 150 kategoriden 1406 markanın bulunduğu toplam 15 bin reklam bulunan Alladsof’da, son iki yılda sektörde sunulan tüm reklam çalışmalarını günü gününe bulabilmek mümkün. Öte yandan yıl bazında yeni çekilen reklam sayısına ait veriler de kullanıcılarla paylaşıyor. Gulver’in ifadesine göre 2022 yılında 1858 olan yeni çekilen reklam sayısı önceki yıla kıyasla yüzde 23 oranında azaldı.

Lansmanda paylaşılan diğer 2022 yılı Türkiye reklam istatistikleri şu şekilde:

  • Reklamlarının yüzde 53’ü marka imajı,  yüzde 47’si ürün promosyon odaklı oldu.
  • Reklamların yüzde 71’i telkin ile mesajını iletirken, yüzde 22’si tahrik, yüzde 7’si tehdit metodunu kullandı.
  • Markaların yüzde 78’i reklamlarında kendi markalarını merkeze koyarken, sadece yüzde 22’si müşteri iç görüsüne sahipti.
  • Reklamlarda en fazla temsil edilen hedef kitle Modern yaşam tarzına sahip yetişkinler oldu.
  • “Paraya İhtiyacı Olan” hedef kitle temsiliyeti 2022 yılında yüzde 167 artış gösterirken, “Orta Gelir Grubu” temsiliyeti yüzde 45 azaldı.
  • 2022 yılında reklamlarda en çok Bilgilendirici ses tonu tercih edildi.
  • Reklamlarda en çok yer alan oyuncu Yetişkin Erkek oldu. Yetişkin Kadın oyuncuların reklamlarda yer alma oranı yüzde 22,4 arttı.
  • Reklamlarda markayı tavsiye etme görevindeki rollerin sayısı yüzde 47,6 artış gösterdi.
  • 2022 yılında reklamlarda kullanılan jingle sayısı yüzde 51,3 azalma gösterdi.
  • Reklamlarda en fazla artış gösteren duygu yüzde 60,9 artış ile Stres oldu.
  • Marka ve doğa arasındaki çatışma yüzde 60,9 ile reklamlarda en fazla artış gösteren çatışma türü oldu.
  • 2022 yılında pozitif bir hikaye ile başlayıp negatif duygu durumunda biten reklamlar yüzde 77,9 azalma gösterdi.

1 Şubat 2023 itibarıyla search engine, ad check ve data analytics olarak üç alanda reklamverenlerin kullanımına açılacak Alladsof, söz konusu hizmetleri sırasıyla 99-199 ve 999 pound ücretle markalara sunacak. 2023 yılı için hizmet sunulacak olan reklamveren sayısının şimdilik 1000 ile sınırlı tutulacağı açıklandı. Alladsof’un beta versiyonuna web sitesinde yer alan bekleme listesi üzerinden erişim talebi gönderebilirsiniz.

Sektörde tüm dünya genelinde ilk kez böyle bir çalışma yapıldığını belirten Gulver, halihazırda Türkiye ve İngiltere’de kullanıcıların hizmetine sundukları Alladsof ile kısa zamanda ABD pazarına giriş yapacaklarını belirtti. 2022 yılında çekilen reklamların hedef kitlelerinden temsiliyetlerine kadar Alladsof üzerinden elde edilen sektöre dair çeşitli verilerin paylaşıldığı lansman etkinliğinin tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Kaynak: https://bigumigu.com/haber/reklam-arama-motoru-alladsof/

Duyduk Duymadık - No:291

Bu Sayıda

ChatGPT reklam yazarsa

Ryan Reynolds'a ait GSM operatörü Mint Mobile'ın yeni reklam filminde söz ChatGPT'de.

Yapay zekânın da bir sınırı var

Hardee's'ten yapay zekânın sınırlarına odaklanan kampanya.

Haftanın ilhamını kaçırmamak için
bültene kaydolun,

DUYDUK DEYİN, DUYMADIK DEMEYİN!