Intel, bilgisayara koku almayı öğretiyor

Intel,nöromorfik programlama uygulamaları kapsamında, beynin koku almak için kullandığı beyin aktivitelerini belirleyip taklit edecek bir algoritma geliştirdi.

İnsan beyninin çalışma şekillerini, bilgisayar çiplerine kopyalamaya bir adım daha yakın.Şirket, yayımladığı yeni araştırmada, koku almanın ne demek olduğunu ayırt ederek, bu beceriyi taklit edebilen bir algoritma geliştirdiklerini paylaştı.

Koku Alma Duyusu

Yeni Araştırma Yayınlandı

Cornell Üniversitesi ile birlikte yürüttükleri çalışmada, teknoloji şirketinin nöromorfik programlama takımı, memeliler üzerindeki gözlemlerinden yola çıkarak, farklı kokuları tanımlamayı ve ayırt etmeyi sağlayan koku alma duyusuna ait çalışma sistemini matematiksel bir algoritmaya yansıttı.

Daha sonra, bu sistem, Intel’in Loihi nöromorfik programlama çipi üzerine yerleştirildi.

Nöromorfik“terimi bilgisayarların biyolojik beyin gibi düşünmesini ve bilgiyi işlemesini sağlamak olarak tanımlanabilir. Intelnöromorfik programlama laboratuvarı Başkanı Mike Davies, bu programlamayı anlatırken “Beynin çalışma prensiplerini alıp, bunu silikon üzerinde uygulamak” şeklinde ifade etmiştir.

Nöromorfik Programlama Çipi

Araştırmacılar memelileri incelerken, koku alma sisteminde 450 çeşit reseptörün bulunduğunu, havadan gelen koku moleküllerini beyne gönderirken aktif olduklarını, beyne gittiğinde ise birbirine bağlı birtakım nöronların elektrik titreşimleri yaratarak, belli bir kokunun hissini yarattığını keşfettiler.

Intel, henüz bütün koku alma sistemini çip üzerinde taklit etmekten uzak olsa da, şirket bu sistemi geliştirmek için çalışmalarına devam ediyor.

Kaynak: https://shiftdelete.net/intel-bilgisayara-koku-almayi-ogretiyor

Monday Morning Goods No: 250

Bu Sayıda

A Message to Our Community

The global COVID-19 health crisis has called on individuals and organizations to bring their expertise and resources to solve new and extraordinary challenges.

HAFTANIN İLHAM VEREN WEB SİTESİ

Haftanın ilhamını kaçırmamak için
bültene kaydolun,

DUYDUK DEYİN, DUYMADIK DEMEYİN!