Teknoloji görme sağlığını destekleyen, görme kaybına karşı çözüm üreten pek çok yenilikle çıkageliyor. 3B baskı biyonik göz, göz tansiyonu için geliştirilen nano ölçekli implant VisiPlate, evde akıllı telefon üzerinden göz muayenesi yapabilmeyi sağlayan EyeQue ve tek tuşla uzak ve yakın modu arasında geçiş yapabilen gözlük TouchFocusşimdiye kadar radarımıza takılan en çarpıcı örneklerdendi. Yine görme engelli bireyler için sesli ve titreşimli navigasyon Thea ve görme engelliler için otomobil camındaki manzarayı hissettiren teknoloji Feel the View engelleri aşan teknolojiler arasındaydı. Bilim insanları bu kez de basit göz hareketleri ile kontrol edilebilen bir robotik lens tasarladılar.
Robotik lens, protez göz yapımı başta olmak üzere pek çok alanda kullanılabilir
Çoğu yumuşak robot, manuel olarak veya önceden programlanarak kontrol edilebiliyor. İnsan göz küresinde, göz kapalı olduğunda bile aktif olan doğal elektrik sinyalleri bulunuyor. Dolayısıyla Kaliforniya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, robotik kontakt lenslerin kontrolü için herhangi bir manuel kontrol sistemi ya da programlama yapmak yerine bu doğal işleyişten faydalandılar. Bunun için gözdeki “elektro okülografik sinyal” olarak adlandırılan elektrik potansiyelini ölçtüler. – Daha sonra bu aktiviteyle uyumlu çalışacak lensler yaptılar. Lensler, iki kez üst üste göz kırpıldığında yakınlaştırma ya da uzaklaştırma yapabiliyor.
Araştırmanın liderlerinden Shengqiang Cai’ye göre birçok görme engelli insan dahi hiçbir şey görmese bile göz küresini hareket ettirip bu elektro okülografik sinyali üretebiliyor. Lens, elektrik akımı uygulandığında genleşen polimerlerden yapılmış. Gözü çevreleyen ve kas gibi hareket eden beş elektrot kullanılarak kontrol ediliyor. Polimer dışbükey hale geldiğinde lens etkili bir şekilde yakınlaştırma yapıyor.
Bilim insanları bu teknolojinin bir gün protez göz veya yalnızca gözler kullanılarak kontrol edilebilecek bir kamera tasarlamakta kullanılabileceğini öngörüyor. Advanced Functional Materials isimli akademik dergide -hakemli bir bilimsel yayın- yayınlanan bir makalede de lenslere ilişkin “Bu çalışma sayesinde geliştirilen sistem; göz protezlerinde, ayarlanabilir gözlüklerde ya da uzaktan kontrol edilen robotlarda kullanılabilir.” yorumu yapılmış.
Görsel: Joel Staveley, Motah