Felçli hastaların bilgisayar kullanımı kolaylaşıyor!

Araştırmacıların uzun süren çalışmalar sonucunda ürettiği beyin implantı, felçli hastaların bilgisayar kullanımı adına yeni bir umut ışığı doğurdu.

Boyundan aşağısı felçli olan kişilerin kendileri için özel olarak geliştirilmiş bilgisayar ve yazılımlar kullanmadan çevresiyle iletişim kurması oldukça zor. Arkadaşlarına mesaj atma, internette gezinme, müzik dinleme, video izleme gibi temel bilgisayar işlemleri için bile yardıma ihtiyaç duyan bu kişiler; beyinlerine yerleştirilecek bir implant sayesinde bu tür problemlerinin üstesinden gelebilecek.

BrainGate2 isimli elektrotlar dizisinden oluşan bu sistem; nörolojik rahatsızlıklar, sakatlıklar ve uzuv kayıplarından ötürü zorluk yaşayan felçli hastaların bilgisayar kullanımı konusunda çare olmaya hazırlanıyor.

felçli hastaların bilgisayar kullanımı

Beynin herhangi bir uzvu hareket ettirmeye dayalı emrini algılayan sinir sistemi, sinyallerin uzuvlara ulaşmasında rol oynuyor. Geliştirilen bu implant beynin sinyallerini algılayarak sadece düşünceyle bilgisayar kontrolüne imkan tanıyor.

Beynin hareket merkezi olarak adlandırılan motor kortekse yerleştirilen elektrot dizileri deneye katılan üç kişinin de ekrandaki fare imlecini başarıyla hareket ettirmesine olanak sağladı.

Yapılan denemelerde internette gezinme, e-posta yollama, e-ticaret sitesinden sipariş verme gibi eylemler başarıyla gerçekleştirildi. Hatta katılımcılardan biri dijital piyano çalmayı dahi başardı.

Beyin yoluyla bilgisayar komutlarının yerine getirilmesi son birkaç yıldır gerçekleştiriliyordu. BrainGate2 sayesinde özel bir donanıma gerek kalmaksızın bu işlemlerin yapılabilmesi gelecek adına önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

Kaynak: https://shiftdelete.net/felcli-hastalarin-bilgisayar-kullanimi-kolaylasiyor

Monday Morning Goods No: 180

Bu Sayıda

HAFTANIN İLHAM VEREN WEB SİTESİ

Kodla çalışan bir mama makinesi

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından hazırlanan sokak hayvanlarına yönelik #BuMamaBenden projesi Twitter'da büyük ilgi gördü.

Haftanın ilhamını kaçırmamak için
bültene kaydolun,

DUYDUK DEYİN, DUYMADIK DEMEYİN!