Farklı Tatları Taklit Edebilen Sentezleyici

Japon araştırmacıların geliştirdiği Norimaki Synthesizer, 5 evrensel tadı ve bu tatların farklı kombinasyonlarıyla yaratılabilen lezzetleri taklit edebiliyor.

Japon araştırmacı Homei Miyashita, kullanıcının herhangi bir şey yemesine gerek olmadan sadece yalayarak farklı tatları deneyimleyebileceği bir cihaz geliştirdi. Norimaki Synthesizer adlı bu cihaz, tatları taklit etmek için çözünmüş elektrolitlerden yapılmış beş jel nodülü içeriyor.

Silindir şeklindeki cihaz; tatlı, tuzlu, ekşi, acı ve umami olmak üzere evrensel olarak kabul edilen beş temel tadı taklit edebiliyor. Dolayısıyla bunların farklı kombinasyonlarıyla yaratılan lezzetleri de taklit edebiliyor.

Norimaki Synthesizer insan-bilgisayar etkileşimini zenginleştiriyor

Meiji Üniversitesi’nde araştırmacı ve profesör olan Homei Miyashita ve ekibi, keşfin insan-bilgisayar etkileşimi için yeni olanaklara kapı açtığına inanıyor. Sentezleyicinin, multimedya deneyimleri için tamamen yeni bir ortam sağlayabileceğine inanıyorlar.

Norimaki Synthesizer, bir tat kombinasyonu sağlamak için çözünmüş elektrolitlerden yapılmış beş jel (sodyum klorür, glisin, magnezyum klorür, sitrik asit ve glutamik sodyum) kullanıyor. Bu beş temel tadın her birinin kontrollü miktarlarda algılanmasını sağlayabiliyor. Araştırma ekibi, cihazın çalışma şeklini üç temel renkten çok sayıda renk üreten optik ekranlara benzetiyor.

Her bir maddeyi ayırt etmek için çözeltilere gıda boyası da eklenmiş. Siyah olan sodyum klorür, kırmızı olan glisin, kahverengi olan magnezyum klorür, sarı olan sitrik asit ve pembe olan glutamik sodyum.

Bir tür tat ekranı

6 milimetre çapındaki tüplere sokularak soğutulan ve sertleştirilen bu çözeltilerin içinde ısıtılmış agar (kırmızı alglerden elde edilen jöle benzeri bir madde) da bulunuyor. Ayrıca her bir jel tüpünde platin tel elektrotlar yer alıyor. Bu tüpler 20 milimetre çapındaki cihazın içine yerleştirilmiş. Her jele, tadını ayrı ayrı kontrol etmek için farklı bir akım yoğunluğu verilebiliyor.

Cihaz anot görevi gören bakır folyoyla kaplı. İçindeki teller ise katot görevi görüyor. İnsan vücuduyla temas ettiğinde tüm bu parçalar bir elektrik devresi oluşturuyor. Her kablonun diğer ucu, merkezi bir kontrolöre bağlı. Bu kontrolördeki düğmeleri kaydırarak akım yoğunluğu ayarlanabiliyor ve böylece değişik tatlara geçiş yapılabiliyor.Norimaki Synthesizer

Miyashita bu cihazı suşi rulosuna benzetiyor. Zaten cihaz ismini bir suşi türü olan norimakiden alıyor.

Ne dersiniz, Norimaki Synthesizer gelecekteki deneyimlerimize nasıl bir yön verebilir sizce?

Norimaki Synthesizer 

Görsel: YouTube

Kaynak: https://bigumigu.com/haber/norimaki-synthesizer-farkli-tatlari-taklit-edebilen-sentezleyici/

Monday Morning Goods No: 259

Bu Sayıda

Sahilleri Uçtan Uca Havadan Gezelim mi?

Trip'n View ve AeroTrip'in işbirliğiyle hazırlanan altyapı sayesinde, ülkemiz kıyılarını da kapsayacak şekilde bir görüntü arşivi oluşturulmuş. Drone ve Helikopter karmasıyla çekilen bu görüntülerde ülkemizin neredeyse tüm güney sahillerinin de içinde olduğu görüntüleri, haritanın üzerindeki pinler yardımıyla seçip izlemek, evde vakit geçirdiğimiz bu yaz tatilinde eminiz hepinize iyi gelecek :)

HAFTANIN İLHAM VEREN WEB SİTESİ

Haftanın ilhamını kaçırmamak için
bültene kaydolun,

DUYDUK DEYİN, DUYMADIK DEMEYİN!