Facebook’un tahtı güvenlik açığı suçlamalarıyla sallanıyor

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in başı, 2016 başkanlık seçimlerindeki güvenlik açığıyla ve ‘Facebook’u sil’ kampanyasıyla dertte. CNN'e verdiği röportajda verilerin sızdırılması konusunda özür dileyen Mark, hatanın büyük kısmının geliştiricilerde olduğunu söylüyor.

2014 yılında Facebook, WhatsApp’i 16 milyar dolara satın aldı. WhatsApp kurucuları Jan Koum ve Brian Acton, bu gelişmenin ardından iki çok zengin iş insanına dönüştü. Koum, şirketi idare etmeyi sürdürürken, Acton bu yılın başında kendi işletmesini kurdu ve WhatsApp’le hiçbir ilgisi kalmadığını yaptığı Twitter paylaşımıyla duyurdu.

Acton paylaşımında kısa ve öz olarak takipçilerini Facebook’u silmeye davet etti. İletisine “It is time.” (Zamanı geldi) yazan Acton, #deletefacebook hashtagini de mesajının sonuna ekledi. Sosyal medya ise bu konuya tepki vermekte gecikmedi. Tweet binlerce yorum, paylaşım ve beğeni aldı. Facebook’taki güvenlik açığına dikkat çekmek isteyen Acton, geçen ay WhatsApp’in bağımsız alternatifi Signal’a 50 milyon dolar yatırım yaptı.

2016 yılında Donald Trump’ın seçim kampanyası için çalışan İngiltere merkezli analiz firması Cambridge Analytica’nın hazırladığı ve yasal olarak 270.000 kez indirilen “thisisyourdigitallife” uygulamasına, ‘uygulamayı geliştirmek’ adı altında 50 milyon hatalı veya eksik Facebook kullanıcı profili indirildiği ve profillerin seçim sonuçlarını değiştirmek için kullanıldığı iddia ediliyor.

Böylesine büyük bir suçlamayla karşı karşıya kalan Zuckerberg, Acton’ın hamlesiyle bir kez daha sarsılmış oldu. CNN’den Laurie Segall’a röportaj veren Zuckerberg, yaşanan durumdan dolayı özür diledi ve hatanın büyük kısmının uygulama geliştiricilerde ve Cambridge Analytica’da olduğunu ima etti. Zuckerberg’in röportaj sırasında verdiği yanıtların hiçbirinin tam olarak bu durumu açıklamaya yönelik olmadığı ise dikkatlerden kaçmadı.

Uygulamalar arasından hangilerinin kullanıcı verisine erişebileceği konusunun hukuki denetimden geçtiğini ifade eden Zuckerberg şirketini ve kendi itibarını böyle savunmaya kalksa da yaşanan skandal Facebook’un hisse bedelinde %8.5’lik düşüşe neden olurken, şirkete 45.6 milyar dolarlık zarar verdi.

 

Zuckerberg, seçimlerle ilgili bu gibi şaibeli çalışmaların 2004 yılında başlatıldığına, seçimlerin saygınlığını korumak gerektiğine ve diğer ülkelerin, seçim sonuçlarına müdahale etmesini engellemek zorunda olduklarına değindi. Bu konuda Facebook CEO’sunun güvenilirliğini tartışabiliriz çünkü 2004 yılında Facebook web sitesi ilk açıldığında, Zuckerberg’in siteye kaydolan kullanıcıların verisine eriştiğini bir arkadaşıyla ‘tüm aptalların verisine eriştim’ şeklinde bir mesajla paylaştığı iddia ediliyor.

2016 seçimlerinde Rusya’nın müdahalesi olduğunu bir anlamda kabul eden ve bu bilgileri daha sıkı korumak gerektiğini söyleyen Zuckerberg, şirketin başka ülkelerdeki seçim sonuçlarını korumak için de ‘artırılmış gerçeklik araçları’ kullanacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: http://www.dijitalajanslar.com/facebookun-tahti-guvenlik-acigi-suclamalariyla-sallaniyor/

Monday Morning Goods No: 145

Bu Sayıda

HAFTANIN İLHAM VEREN WEB SİTESİ

Netflix’ten kendine özgü yeni font: Netflix Sans

Netflix, onu milyonlarca kara geçirecek olan kendi fontu Netflix Sans'ı tasarlayarak fontu olan markalar kervanına katıldı.

Haftanın ilhamını kaçırmamak için
bültene kaydolun,

DUYDUK DEYİN, DUYMADIK DEMEYİN!