Dünyanın ilk sanatçı robotu: Ai-Da
İngiltere’de Oxford Üniversitesi, dünyanın ilk insansı sanatçı robotu Ai-Da’yı üretti. Robotun yapay zekâsı ve algoritmalarını yapan Oxford Üniversitesi, matematikçi Ad Lovelace’ten ilham alarak robota Ai-Da ismini verdi.
Gördüğü insanların resimlerini çizen ilk yapay zekâlı ultra-gerçekçi robot olan Ai-Da, diğer yapay zekâlardan farklı olarak gördüklerini biyonik elindeki kalemle çizebiliyor. Şu ana kadar kendine özgü birçok çizim ve resim yapan Ai-Da’nın eserlerini görenler çalışmaların bir yapay zekâ tarafından yapıldığına inanamıyor. Çünkü Ai-Da, gördüğü görüntüleri kendi perspektifinde yansıttıktan sonra sanat eserlerini üretiyor. Robot, sadece resim yapmıyor. Sanatçı robot video düzenlemeleri, tablolar ve heykeller de yapıyor.
Bir Robota Ait İlk Sanat Sergisi
Ai-Da’nın tanıtımı, 12 Haziran’da Oxford Üniversitesi’ndeUnsecured Futures adlı sergide yapılacak. Ayrıca bu sergide Ai-Da’nın eserleri de sergilenecek. Bir robota ait ilk sanat sergisi olan bu etkinliğin küratörü olan Lucy Seal, Ai-Da ile katılımcılar arasında gerçekleşecek diyalogları merak ettiğini belirtti. Ai-Da’nın yaratıcısı olarak gösterilen galeri sahibi Aidan Meller ise “İlk profesyonel insansı sanatçı olan ve kendi sanat eserlerini yaratan, aynı zamanda da performans sanatçısı Ai-Da’yı sunmaktan dolayı heyecanlıyım” dedi.
Meller, Ai-Da’yı yeni yapay zekâ hareketinin öncüsü olarak gösterdi. Kamera aracılığıyla gördüklerini koluna bilgi olarak gönderen robot, kolundaki kalem ile çizim yapıyor. Teknik olarak sanat eserleri üreten Ai-Da’nın yıllardır bilim insanları ve sanatçılar arasında tartışmaya neden olan “Duygu ürünü olan sanat eserlerini, duygulardan yoksun yapay zekâ yapabilir mi?” sorusuna yanıt olup olamayacağı ise merak konusu.