Bir Kullanıcı Arayüzü Olarak Sprey Boya
MIT laboratuvarından bir grup araştırmacı SprayableTech adı verilen spreyle etkileşimli yüzeyler oluşturmasını sağlayan bir sistem geliştirdi.
Dijital kullanıcı arabirimlerin fiziksel ortamla sorunsuz bir şekilde bütünleşeceği bir gelecek için girişimler sürmeye devam ediyor. Bu tasarımların sayısı arttıkça etkileşimli arayüzler fiziksel ortamın içinde neredeyse fark edilmeyecek konuma gelecek. Bu tasarımların birisi MIT laboratuvarlarından geldi.
MIT’nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı’ndan (CSAIL) bir grup araştırmacı, kullanıcıların spreyle etkileşimli yüzeyler oluşturmasının yolunu geliştirdi. SprayableTech ismi verilen bu sistem sayesinde sprey boya altına gömülü sensörlere televizyonu kontrol etmek veya sıcaklığı ayarlamak gibi farklı görevler atanabiliyor.
SprayableTech sayesinde etkileşimli tasarım imkanı
SprayableTech sistemi, kullanıcıların duvarlardan mobilyalara kadar her çeşit alanda etkileşimli graffitiler oluşturmasına imkan tanıyor. Etkileşimli eserler 3B düzenleyicide tasarlanıyor. Ardından iletken bakır mürekkep, boya, dielektrik, fosfor ve iletimi sağlayacak bakır veri yolu hazırlanıyor. İşlemleri algılaması için ise panele bir mikrodenetleyici ekleniyor.
Oluşturulan kartondan şablonlar kullanılmak istenen yüzeye uygulanıyor. Böylelikle duvarda yer alan sprey boyalı eser aslında odadaki aydınlatmayı açıp kapatmada veya ışığın rengini değiştirmede kullanılabiliyor. Ekip sistemi şimdilik farklı alanlar üzerinde test etti. Beton direk üzerindeki müzikal arayüz, sesli bilgi sağlayan dokunmatik ekranlı bir sokak direği, duvarda yer alan ve ışığı kontrol etmeye yarıyan gösterge bunların arasında yer alıyor.
Büyük yüzeylerde ve açık alanlarda etkileşim kolaylığı
SprayableTech sistemi esnek bir yapıya sahip olduğu için düzgün olmayan yüzeylere de uygulanabiliyor. Örneğin kanepe üzerine uygulanan sistem sayesinde televizyonu kontrol etmek mümkün. 3B tasarlanan bu şablonların belirli bir boyut sınırının olmaması kullanılabileceği alanların da çeşitlendirilebileceği anlamına geliyor. Halka açık alanlar, hatta binalar büyük kullanıcı arayüzlerinin gelecekteki potansiyel alanları arasında yer alıyor.
SprayableTech hakkındaki makalenin baş yazarı Michael Wessely sistemi insanların çevreleri ile etkileşime girmelerini sağlayacak yeni bir araç olarak tanımlıyor. Gelecekte graffiti sanatçıları ve mimarlar ile iş birliği gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bu sayede akıllı şehirler ve etkileşimli evler için büyük ölçekli kullanıcı arayüzlerinin ve nesnelerinin internetinin (IoT) kullanımı konusunda daha geniş çalışmalar yapılabilecek.
Görsel: MIT, YouTube