Beyindeki Tehdit Algılama Sistemiyle Bağlantılı Çalışan Elektrikli Bisiklet

Monash Üniversitesi'ndeki Exertion Games Lab tarafından geliştirilen Ena, sürücünün güvenliğini sağlamak için beynindeki sinirsel aktiviteyi izliyor.

Trafikteki bisiklet tutkunlarının sayısı gün geçtikçe artıyor. Buna bağlı olarak bisiklet sürücülerinin güvenliği için çok sayıda çözüm geliştiriliyor. Çevresini 360 derece aydınlatan bisiklet lambası, bisikletlileri fark etmesi için otomobilleri uyaran verici, dönüş sinyali ve fren ikaz ışıklarıyla arkadaki otomobili uyaran sırt çantası en akılda kalan örneklerdendi. Ena adlı elektrikli bisiklet ise sürücünün beyin aktivitelerini okuyarak çok farklı bir yöntemle güvenliği sağlamayı amaçlıyor.

Beyine bağlı EEG bisikleti: Ena

Bu elektrikli bisiklet, Avustralya’da bulunan Monash Üniversitesi’ndeki Exertion Games Lab (Egzersiz Oyunları Laboratuvar) araştırmacılarının imzasını taşıyor. Bu laboratuvarın 2 farklı elektrikli bisiklet projesi daha var. Bunlar; kullanıcının öne eğilme seviyesine göre destek sağlayan Ava ve yoldaki hızınızı planlamanıza yardımcı olmak için akıllı şehir altyapısını kullanarak yeşil ışıkları tutturmayı sağlayan Ari adlı bisikletler. Laboratuvarın yeni projesi ise kaskın altına yerleştirilmiş ve beyne bağlı olan elektroensefalogram (EEG) beyin izleme başlığıyla çalışan Ena. Bu başlıktaki elektrotlar, sürücünün beyninin arkasındaki oksipital bölgedeki elektriksel aktiviteyi izliyor.

Ena, kullanıcının 10-12 Hz’lik yüksek alfa aralığındaki 0,76 ila 1,19 mikro voltluk sinirsel aktivitesini izliyor. Bu aralık, sürücünün çevresine dair farkındalığının yüksek olduğu aktivite alanına karşılık geliyor. Çok çekirdekli bir kablo, sürüş sırasında elde ettiği bu verileri bisikletin elektronik aksamlarıyla birlikte bir arayüz oluşturan bir dizüstü bilgisayara gönderiyor. Bu verilere göre sürücünün çevresine dair farkındalığı gereken aralıktaysa elektrik motorunu açık tutuyor. Ancak farkındalık aralığı daraldığında – beyniniz bir tür tehdit algıladığında veya tek bir şeye odaklandığında bu aralık otomatik olarak daralıyor – elektrik motoru desteğini kapatıyor. Bunu yapmaktaki amacı, bisikletin tehlikeyi beyninizle eş zamanlı algılayabilmesi ve sürücünün hızını kesmek için anında aksiyon alması.

Beynimiz makine öğrenmenin yolları bizim için okuma yeteneğini geliştirebilir

Ena farklı güvenlik yaklaşımıyla dikkat çekiyor. Araçların sürücünün düşünce hızıyla eş zamanlı olarak tepki vermeyi öğrenebilmesi gerçekten değerli bir teknoloji. Biyolojik olarak bugün kullandığımız araçlarla yapabileceğimiz hızlara göre tasarlanmadık. Ancak beynimizdeki tehdit tanıma sistemimi oldukça etkileyici ve belki de beynimiz makine öğrenmenin, yolları bizim için okuma yeteneğini artırabilecek yegane kaynak olabilir.

Öte yandan bisiklet, bu erken prototip haliyle oldukça da tartışmaya açık. Her sürücü, kendi isteği dışında böyle hareket eden bir elektrikli bisiklet deneyiminden hoşlanmayabilir. Bisiklet yolunda başka bir sürücünün arkasına sıkıştığınız zaman, farkındalığınız öndeki sürücüye odaklanacağından bunun tehlike olarak algılanması ve motorun devreden çıkması da can sıkıcı olabilir. O nedenle Ena’daki sistemi daha iyi hale getirmek için araştırmacıların önünde uzun bir yol olduğu belirtiliyor.

Görsel: YouTube, Exertion Games Lab

Kaynak: https://bigumigu.com/haber/ena-beyindeki-tehdit-algilama-sistemiyle-baglantili-calisan-elektrikli-bisiklet/

Monday Morning Goods No: 263

Bu Sayıda

Burger King’in Tesla’nın Açığını Kullanarak Yaptığı Dahiyane Reklam Filmi

Tesla'nın otomatik pilotunun haritadaki Burger King işaretiyle trafik işareti 'Dur'u birbirine karıştırdığı anlaşılınca Burger King reklam filmi çekti. Burger King, şubelerinde duran Tesla sürücülerine bir süreliğine ücretsiz Whopper teklif etti.

TikTok’un Yanında 53 Uygulamanın Daha Pano Takibi Yaptığı Ortaya Çıktı

Teknoloji devi Apple’ın piyasaya sürdüğü cihazlar kadar hatta belki de onlardan daha fazla önem verdiği bir şey var: Gizlilik. Geçtiğimiz günlerde tanıtılan iOS 14 sayesinde gizlilik özellikleri arttıran şirket birçok yeni durumla karşılaştı.

Haftanın ilhamını kaçırmamak için
bültene kaydolun,

DUYDUK DEYİN, DUYMADIK DEMEYİN!