Beyin kontrollü dış iskelet, felçli bir insanın yürümesini sağladı
Grenoble Üniversitesi araştırmacıları, 28 yaşındaki felçli bir hastanın dış iskelet yardımıyla yürümesini sağladı.
Dış iskelet, tahmin edeceğiniz üzere askeri amaçlı olarak geliştirilmiş bir teknoloji. Daha anlamlı alanlara adapte edilmesi ise her zamanki gibi sonradan gerçekleşiyor. Yaşlılar için tasarlanan Yves Béhar imzalı dış iskeletler karşımıza çıkan en anlamlı örnekler arasındaydı. Yine Ford işçilerinin ve Panasonic işçilerinin dış iskeletleri kullanmaya başlaması önemli bir dönüm noktasıydı. Samsung ise yürüyüşü desteklemek amacıyla The Gait Enhancing Motivational System‘ı geliştirdi. Şimdi ise kuadriparatik (her iki kolu ve bacağı felçli) bir insanın yürümesini sağlayan bir başka anlamlı dış iskelet haberi var karşımızda.
Grenoble Üniversitesi araştırmacıları, 28 yaşındaki Fransız hasta Thibault’nun beyinle kontrol edilebilen yapay zekalı dış iskeleti kullanarak yürüyebilmesi için onunla 2 yıl boyunca çalışmış. Servikal omurilik yaralanması sonucu tekerlekli sandalyeye mahkum olan Thibault, araştırmaya katıldığında sadece tekerlekli sandalyeyi kontrol edebilmesini sağlayan kumanda kolunu kullandığı sağ bileğini ve pazılarını hareket ettirebiliyormuş.
Testler başarılı oldu ama araştırmacıların önünde uzun bir yol var
Araştırmacılar hastanın kafasının her iki tarafına, beyin ve cilt arasına 64 elektrotlu bir sensör yerleştirdi. Sensorimotor kortekse yerleştirilen bu sensör beyin aktivitesini okuyabiliyor ve iletebiliyor. Sensörler yerleştirildikten sonra hastanın simülatör üzerinde sanal uzuvları hareket ettirebilmesi için onu eğitmeye başladılar. Bu süreçte hareket ve komut için kullandığı beyin aktivitesini belirlemek, öğrenmek ve güçlendirmek için derin öğrenme algoritmalı yapay zeka kullanıldı. Bir düğmeye basmak gibi basit hareketlerle başladıkları alıştırmalar daha karmaşık uzuv hareketlerine doğru ilerledi. Sanal ortamda yapılan çalışmaların ardından dış iskeletle testler yapıldı.
Dış iskelet ile yürüme testleri başarılı oldu. Thibault, kollarını hareket ettirmek, bileklerini döndürmek, her iki elini beraber kullanmak ve hedeflere ulaşmak gibi karmaşık işleri yapabildi. Ancak araştırma umut verici olsa da sistem henüz klinik uygulama ve yaygın kullanım için yeterli değil ve uzun bir geliştirme dönemi gerektiriyor. Araştırma ekibi, hem Thibault ile hem de üç başka hastayla dış iskeletle çalışmalarını sürdürüyor. Bir sonraki hedef, hastalara tavan süspansiyon sistemi kullanmadan özerk bir şekilde yürüme ve dengede durma yeteneği kazandırmak.
Görsel: YouTube