Türk mühendislerden başarılı bir proje: Metrobüs Rüzgarından Elektrik

Kerem Deveci isimli mühendisin tasarladığı ve test aşamasında olan ENLİL isimli proje metrobüslerin geçişi sırasında oluşan rüzgardan faydalanarak elektrik üretmeyi hedefliyor.

Kerem Deveci isimli mühendisin tasarladığı ve test aşamasında olan başarılı bir proje sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanma olanaklarımızın ne kadar fazla olduğunu bir kez daha görmüş olduk.

Ülkemiz her ne kadar şimdiye kadar fazla değerlendirmemiş olsa da aslında topraklarımız yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmek için adeta biçilmiş kaftan. Bir mühendis de her gün muhtemelen saatlerini geçirdiği metrobüsü kullanırken aklına oldukça başarılı bir proje gelmiş ve hayat geçirme kararı almış.

Kerem Deveci, projesini İTÜ Çekirdek ile geliştirme ve hayata geçirme fırsatı yakalamış. Projenin adı ise ENLİL ve aslında temelde basit bir mantıkla çalışıyor. Şu an sahada test edilen proje, metrobüsün oluşturduğu rüzgarı elektrik enerjisine çevirecek. Aynı zamanda güneş panelleri sayesinde bir yandan da güneş enerjisinden faydalanacak olan ENLİL’in, enerji üretmek dışında farklı marifetleri de var.

 

 


ENLİL aynı zamanda hava durumu, basınç, nem, karbondioksit oranı ölçümleri yapacak ve deprem raporu da verebilecek. İETT tarafından proje için Topkapı istasyonu yakını uygun görüldü ve burada bir süre testler gerçekleştirildi. Testleri başarılı sonuç veren türbinlerden 300 adet konumlandırılması planlanıyor. 1 km’lik bir alana yerleştirilecek olan 300 tribünün ise 20.000 evin elektirik ihtiyacına yeteceği söyleniyor. Ayrıca metrrobüs duraklarının elektrik ihtiyaçları da bu sayede karşılanacak.

Kaynak: http://www.webtekno.com/turk-muhendislerden-basarili-proje-metrobus-ruzgarindan-elektrik-uretilecek-h47690.html

Monday Morning Goods No: 156

In This Issue

HAFTANIN İLHAM VEREN WEB SİTESİ

TIME dergisinin 958 drone’lu yeni kapağı

TIME dergisi, yeni çıkacak sayısının kapağını 958 drone kullanarak hazırladı. Intel'in desteğiyle yaklaşık 121 metre yükseklikte uçurulan dronelar ile hazırlanan kapak, derginin 95 yıllık tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor.

Subscribe to the newsletter,
catch up with the weekly inspiration.

HEAR YE! HEAR YE!