Nefret söylemi için harcanan elektrik ihtiyacı olanlara gidiyor

STK Nadace Varietas ve Hello World hayata geçirdikleri proje ile nefret söylemleri içeren yorumlar için harcanan elektrik enerjisini Uganda'daki elektrik istasyonlarına bağışladı.

Son yılların küresel olarak en çok tartışılan ve en problemli olan konularından birini göçmen sorunu oluşturuyor. Cambridge tarafından Avrupa Birliği düzeyinde yapılan son çalışmalara göre Çek Cumhuriyeti (Çekya) Avrupa’nın en ırkçı ve milliyetçi ülkelerinin başında geliyor. Göçmenlere karşı alınan tavırlar ve yapılan eylemler bu durumunun en açık göstergesi. En çok Müslümanların ya da siyah azınlıkların maruz kaldığı bu söylemlerin fazlalaşmasının sebebi ise son yıllarda artış gösteren göçler. Ülkenin sunduğu imkanlar ve yaşama koşulları güzel olsa bile nefret söylemleri özellikle internet üzerinde hızlı bir şekilde yayılıyor.

 

STK Nadace Varietas, bir diğer STK Hello World ile birlikte gerçekleştirdiği iş birliğiyle internet üzerinden yayılan bu nefret mesajlarını pozitif bir hale dönüştürecek bir projeye imza atıyor. McCann Prag tarafından hayata geçirilen “Hate Unplugged” isimli proje nefret söylemleri sırasında harcanan enerjiyi ihtiyacı olanların kullanması için bağışlıyor.

İnternet üzerinden yapılan nefret söylemleri içeren yorumlar için yılda ortalama 260 kWh enerji harcanıyor

İnternetteki nefret söylemleri için yapay zeka geliştiren STK, bu sayede yapılmış olan yorumları buluyor. Yapay zeka anlam ve duygu analizi yaparak nefret söylemi içeren yorumları ve gönderileri tespit ediyor. Nefret içeren yorumlar sırasında ne kadar enerjinin boşa harcandığını basit bir algoritma ile hesaplanıyor. Yapılan analize göre günde ortalama 420 adet nefret söylemi içeren mesaj atılıyor. Bu mesajı atmak için harcanan sürede telefondan, bilgisayarlardan ya da tabletlerden ortalama 1,67 W enerji kullanılıyor. Bu elektrik kullanımı senede ortalama 260 kWh enerjinin boşa gitmesine veya kötü amaçlı kullanılmasına yol açıyor. Nefret söylemleri ile dolu bu yorumlar için harcanan elektrik ile 5200 dizüstü bilgisayar ya da 3900 LED TV çalıştırmak mümkün. Elde edilen bu enerji Uganda’da yer alan Nakivale mülteci yerleşkesine konulan “Hello Hub” isimli kulübelerde kullanılıyor.

 

Hate Unplugged projesi harcanan enerjinin boyutunu göstermeyi amaçlıyor

Hesaplamalar sonucunda ortaya çıkan rakamlar tabii ki sembolik. Kullanılan enerji de otomatik olarak Uganda’ya aktarılmıyor. Bölgeye kurulan aktarma merkezleri enerjisini güneşten alıyor. Depolanan bu enerji ile tüm elektrikli cihazları şarj etmek mümkün olurken bölgede yer alan çocuklar başta olmak üzere tüm yaşayanlar kulübelerdeki bilgisayarları kullanıp çevrimiçi olabiliyor. Uganda’da oldukça popüler olan bu elektrik istasyonları bölgesel yaşanan elektrik sıkıntı için kullanılan pratik bir çözüm. Hello World sitesinde yer alan bilgiye göre güneş enerjisi ile çalışan istasyonlar günde ortalama 19 saat kullanılıyor.

 

“Hate Unplugged” her ülkede bulunan nefret söylemi gerçekleştiren insanların ne kadar büyük bir enerji kaybı yaşattığını gösterirken insanlar için iyi bir şey yaratmanın ve onları mutlu etmenin ne kadar kolay olabileceğini göstermiş oluyor. Yorumda bulunan bu insanların sosyo-demografik özelliklerini belirlemek ise kolay olmuyor. Netice bu yorumu yapan insanların çoğunluğu internet üzerinde anonim olarak dolaşıyor. Ancak yine de her coğrafyada hatırı sayılır kadar insan nefret söyleminde bulunuyor. Reklam filmi nefret söyleminde bulunan bu insanlara iğneleyici bir şekilde teşekkür ederek sona eriyor.

Kaynak: https://bigumigu.com/haber/nefret-soylemi-icin-harcanan-elektrik-ihtiyaci-olanlara-gidiyor/

Monday Morning Goods No: 226

In This Issue

HAFTANIN İLHAM VEREN WEB SİTESİ

Donald Trump Twitch yayınlarına başladı!

2020 yılında yapılacak başkanlık seçimlerine yönelik kampanyalarına devam eden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, seçmenlere ulaşmak için oyun odaklı canlı yayın platformu Twitch’i kullanmaya başladı.

Subscribe to the newsletter,
catch up with the weekly inspiration.

HEAR YE! HEAR YE!