Kas Dokusundaki Kayıpları Gideren 3B Yazıcı
Connecticut Üniversitesi'ndeki bilim insanları, kas hücrelerini kayıp yaşanan bölgeye çekecek biyolojik yapılar basabilen bir 3B yazıcı geliştirdi.
3B yazıcılar sağlık alanında, akciğer yerine geçebilecek 3B baskı organ ve 3B baskı biyonik göz gibi heyecan verici gelişmelerle karşımıza çıkıyor. Bu defa ise el tipi bir 3B yazıcı var kaşımızda. Bu cihaz, kaza ya da hastalık nedeniyle kas kaybına uğrayan kişiler için tasarlanmış. Kaybolan kasların yerine yenilerinin gelmesi zor ve zaman alan bir süreç. Bu cihaz ise hastanın vücudundaki kas boşluklarının daha hızlı dolması için çözüm sunuyor.
3B yazıcı ile kas boşluklarına “biyo-iskele” yerleştirmek
“Bioscaffold” adı verilen biyolojik yapı iskeleleri, vücut içine implante edilen ve çevrelerindeki dokuya benzer bir mikro yapıya sahip üç boyutlu biyouyumlu parçalardan oluşuyor. Zamanla, çevre dokudaki hücreler bu biyo-iskeleye göç ediyor, kolonileşiyor ve çoğalıyor. Sonunda, tamamen kasın yerini alıyorlar; saf kas hatta kemik, kıkırdak veya başka türde dokuları da oluşturabiliyorlar.
Öte yandan bu tür yapıların önceden üretilmesi ve daha sonra kaslara implant olarak yerleştirilmesi oldukça zorlu bir iş. Connecticut Üniversitesi’ndeki bilim insanları, biyo iskele basıp bu süreci kolaylaştırmak için prototip bir el tipi 3B yazıcı geliştirmiş.
İşlemin başında, jelatin bazlı bir hidrojel doğrudan kas içindeki doldurulmak istenen boşluğa bırakılıyor. Bu jel ultraviyole ışık aracılığıyla sertleştirilerek kas dokusuna kolayca yapışan küçük kas benzeri liflerden oluşan biyo iskelenin bulunduğu yere sabitlenmesini sağlar. Böylece dikiş gerekmiyor. Bu işlemin ardından kas hücreleri yavaş yavaş iskeleye doğru hareket etmeye ve orada çoğalmaya başlıyor.
Laboratuvar testlerinde, cihazın kas kaybı yaralanmalarının tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmış. Ali Tamayol tarafından yönetilen araştırma hakkında, ACS Applied Bio Materials dergisinde bir makale yayınlanmış.
Görsel: UCONN