Instagram ve Twitter kullanımında lider Türkiye

Deloitte’un Global Mobil Kullanıcı Araştırması 2019'un sonuçları paylaşıldı.

Instagram ve Twitter’ı en fazla Türkiye kullanıyor

2012’den bu yana tüketicilerin mobil kullanımlarını Global Mobil Kullanıcı Araştırması başlığında kamuoyuyla paylaşan Deloitte, araştırmanın 2019 versiyonunu tamamladı. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 28 ülkeden 44 bin 150 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma değerli bulgular sunuyor.

Türkiye’de 18 – 50 yaş aralığında bin kullanıcıya soruların online olarak yöneltildiği araştırmanın en önemli çıktılarından bir tanesi, artık akıllı telefonların tüketici nezdinde silinemez bir üstünlüğe sahip olduğu ve ne olursa olsun, markaların her faaliyetlerinde mobile ağırlık vermeleri gerektiği oldu.

Türkiye’de kullanıcıların, telefon modellerini Avrupa ülkelerine göre daha sık aralıklarla güncellediği verisini sunan araştırma, Türkiye’de cihaz sahipliğini telefon, bilgisayar, tablet, akıllı saat, taşınabilir oyun konsolu, standart cep telefonu, VR başlığı, fitness bilekliği ve e-okuyucu kategorilerinde inceliyor. Buna göre, en fazla sahipliğin olduğu segment sırasıyla; telefon, bilgisayar ve tablet iken en az sahip olunan üç segment ise sırasıyla; VR başlığı, fitness bilekliği ve e-okuyucu olarak karşımıza çıkıyor. Akıllı saatlerin popülerliğinin giderek arttığını gösteren araştırma, ürünün en fazla 35 – 44 yaş grubu tarafından ilgi gördüğüne de dikkat çekiyor.

Türkiye için telefonun değeri

Yeni telefonun alınmasının ardından eski telefonun kullanım durumunu da inceleyen araştırma belki de Türkiye’ye dair incelenmesi gereken sosyolojik bir unsur barındırıyor. Öyle ki, Türkiye dışında eski telefonu genellikle yedek olarak saklama (yüzde 44) davranışı tüketicide ağır basarken, Türkiye’de genel davranış bir aile ferdine ya da arkadaşa vermek (yüzde 31) şeklinde karşımıza çıkıyor. Bu oranın Avrupa ortalamasında yüzde 16 olduğunu da ekleyelim.

Telefonu satma alışkanlığı Avrupa ortalamasında yüzde 13 iken, Türkiye’de yüzde 20 oranında. Ayrıca Türkler telefon kılıfı ve ekran koruyucu gibi telefon aksesuarları satın almada da Avrupa ortalamasının üzerinde. Öyle ki, Türk kullanıcılar tarafından ayrıca alınan aksesuarların başında kılıf (yüzde 67) gelirken, ekran koruyucu (yüzde 65), hafıza kartı (yüzde 56) ve güç ünitesi (yüzde 48) olarak sıralanıyor. Ekran koruyucunun Avrupa ortalaması yüzde 43, hafıza kartı yüzde 56 ve güç ünitesi yüzde 48 şeklinde.

Tüm bunlar, Avrupa’ya kıyasla Türkiye’de telefona verilen değerin daha yüksek olduğuna işaret ediyor. Öyle ki, telefonlar artık Türk kullanıcılar için yedek olarak çekmecede durmak yerine ya bir ihtiyaç sahibi yakına verilmeli ya da satılmalı. Dolayısıyla çok değer verdiğimiz bir aygıt olduğu için koruma ve kollama motivasyonumuz da daha yüksek.

Instagram ve Twitter’da birinci sırada Türkiye var

Bir diğer dikkat çekici veri de Instagram ve Twitter’ın Türk kullanıcılar tarafından diğer ülkelere göre daha fazla kullanılması. Instagram’ın (saatte en az bir kere) kullanım oranı Avrupa ortalamasında yüzde 9 iken Türkiye’de yüzde 49, Twitter için Avrupa ortalaması yüzde 3 iken Türkiye’de yüzde 23 olarak gerçekleşiyor. Kadınların yüzde 56’sı ve erkeklerin yüzde 41’i Instagram kullanırken, uygulama en çok 18 – 24 yaş grubu arasında popüler. Twitter ise erkeklerin yüzde 26’sı, kadınların yüzde 21’i tarafından kullanılıyor. Twitter’ın ağırlıklı ilgi gördüğü yaş grubu ise 25 – 44.

Kaynak: https://mediacat.com/wp-content/uploads/2019/12/metin-aslantas.jpg

Monday Morning Goods No: 246

In This Issue

3B Taranmış Nesneler Dahil 2,8 Milyon Tarihi Görsel İnternete Açıldı

Dünyanın en büyük müzelerinden kabul edilen Smithsonian müzeleri; 19 müzesinden, dokuz araştırma merkezinden, kütüphanesinden ve Ulusal Hayvanat Bahçesi'nden milyonlarca görüntüyü ve veriyi tüm dünyaya açtı.

HAFTANIN İLHAM VEREN WEB SİTESİ

Subscribe to the newsletter,
catch up with the weekly inspiration.

HEAR YE! HEAR YE!