Ergen Beyni Gibi Çalışabilen Yapay Zeka: Emma

STOMP Out Bullying ve Grey New York tarafından geliştirilen yapay zeka platformu Emma siber zorbalığın ergen beyinler üzerindeki etkisini gösteriyor.

Siber zorbalık her yaştan insanı etkilese de gençler ve özellikle ergenlik çağında olan insanlar için tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Zorbalığın doğurduğu sonuçları anlamak içinse empati yapmak gerekiyor. Wunderman Buenos Aires tarafından yaratılan Perspectives isimli çalışma aile bireyleri arasında empati yapmayı sağlayan bir projeydi. STOMP Out Bullying de internet üzerinde gerçekleşen zorbalığa dikkat çekmek, nefret söylemlerini azaltmak ve ergen beynini anlamak amacıyla Emma adı verilen bir yapay zeka platformu geliştirdi.

Grey New York, STOMP Out Bullying ve Touro Klinik Hastalıkları Anabilim Dalı’nda Doçent Doktor olan Jeff Gardere tarafından geliştirilen Emma zorbalığın genç beyinler üzerindeki etkisini taklit ediyor. Doktor Gardere bilim sayesinde çocukların zorbalıktan ötürü duygusal olarak zorluk çektiğini görme imkanı yakaladıklarını söylüyor. Emma sayesinde zorbalığın tanımının ne olduğu ve gençler üzerindeki etkisinin nasıl olduğu daha net çizgilerle tanımlanabiliyor.

Emma’da bulunan her parça insan beynindeki bir bölgeye denk geliyor

Bir insan beyni gibi işlem yürütebilen Emma klinik çalışmalara dayanarak oluşturuldu ve siber zorbalığı kavrayıp anlayabilmesi için binlerce siber zorbalık içeren gönderiyi işledi. Emma’da bulunan CPU, insan beynindeki yüksel bilişsel işlemeyi etkileyen ve motor fonksiyonlarını etkileyen putamen bölümüne denk geliyor. Yapay zeka platformunda kullanılan hafıza ise beyindeki hassasiyet, motivasyon ve duygusal işlemeyi ödüllendirmeye katkıda bulunan caudate nucleus görevini üstleniyor. Emma ayrıca sıcaklık ölçümü yaparak beyindeki azalmış caudate ve putamen hacimleriyle ilişkili olabilecek anksiyete düzeyini takip ediyor. Veri hacmi sayesinde ise ergen beyninin maruz kaldığı içerik miktarını ölçebiliyor.

STOMP Out Bullying CEO’su Ross Ellis, siber zorbalığın kişilerin zihinsel sağlığı üzerinde dramatik etkileri olabileceğini söylerken yapılacak erken müdahale ile zorbalığa uğrayan kişilerin psikolojilerini düzeltmenin mümkün olduğunu ifade ediyor. Ellis, Emma’yı da bu amaçla geliştirdiklerini söylüyor. Emma gençlere, eğitimcilere ve ebeveynlere siber zorbalığın ergen beyni üzerinde ne gibi etkiler bırakabileceğini göstermiş oluyor. Böylelikle zorbalığa maruz kalan gençler için harekete geçip pozitif bir değişim sağlayabilecekleri vurgusu da yapılıyor.

Emma kendini kapattı

24 Nisan günü sitemini açan Emma her saniye binlerce siber zorbalık içeren veriyi işledi. 150 bin nefret söylemi içeren gönderiyi işledikten sonra 26 Nisan günü aşırı ısındığı için kendini kapattı. Bu iki günlük süreçte sisteminde işlediği bilgiler sıcaklığını o kadar arttırdı ki geri dönüşü olmayan bir sonuca gitmeden sistem kendini kapatmak zorunda kaldı. Emma’nın yaşadığı süreç ve topladığı bilgilere bullyingemma.com adresi üzerinden ulaşılabiliyor.

Kaynak: https://bigumigu.com/haber/ergen-beyni-gibi-calisabilen-yapay-zeka-emma/

Monday Morning Goods No: 210

In This Issue

YouTuber olmayanı kabul etmeyen üniversite!

Endenozya’daki bir üniversite tarafından öğrenci alımı yapılırken YouTuber olmanın zorunlu hale getirilmesi herkesi şaşırttı. Öğrencilerden istenilenler ise en az 10 bin abone ve 100 bin görüntülenmeye sahip olmak.

Akıllı telefonların yan etkisi: Boynuz

İnsanlar dahil tüm canlılarla ilgili en etkileyici özelliklerden biri uyum sağlama yeteneğinin olması. İnsanlar dahil birçok türde örneğine rastladığımız bu durum son yıllarda telefon kullanımıyla birlikte karşımıza çıkıyor. İnsan iskeleti telefon kullanımına bağlı olarak değişiyor.

Subscribe to the newsletter,
catch up with the weekly inspiration.

HEAR YE! HEAR YE!