Alışveriş veri setlerinden faydalanan Facebook, insanvari diyaloglara sahip chatbotlar üretecek
Facebook ekibi chatbotun faydalanacağı 13 bin diyalogdan oluşan SIMMC-Mobilya ve SIMMC-Moda veri setlerini ortaya çıkarmak için Unity'de sanal bir ortam yarattı.
Yakın zamanda Facebook Shops‘u hayata geçiren Facebook, uygulama ailesini de alışveriş odağında geliştirmeye devam ediyor. Şirketin Instagram Alışveriş ve Ödeme özelliklerinin yanı sıra WhatsApp’da işletme hesapları özelliğiyle ilerlediğini hatılatalım. Facebook tüm bu çabalarını bir adım öteye taşıyarak kullanıcıların alışveriş deneyimini iyileştirmek adına insan benzeri chatbotlar üretececeğini açıkladı.
Yayınladığı bir makale ile Situated Interactive MultiModal Conversations (SIMMC) üzerinde çalıştığını duyuran Facebook, Yapay Zeka destekli Chatbotların etkileşim seviyesini arttıracak. Facebook’un araştırma ekibinin ortaya çıkaracağı bu chatbotlar, kullanıcılara cevaben nesneler önererek, görsellerdeki nesnelerin malzeme detaylarını açıklayabilecek. Ekip, chatbotların eğitilmesi için mobilya ve moda alanında, insanlar arasında gerçekleşen 13 bin diyalogdan oluşan bir veri setinden faydalanıyor.
Daha önce akıllı asistan faaliyetlerin askıya alan Facebook, bu yeni hamlesiyle adeta yeniden bir akıllı asistan üretmeye hazırlanıyor. Sadece alışveriş alanında hizmet verecek olan asistanın, kullanıcılara görseller ve metinlerle cevap vererek insanvari bir diyalog ile eşlik etmesi hedefleniyor.
Facebook’un paylaştığı örneklere baktığımızda, chatbotun işlediği veriler kapsamında, paylaştığı öneriler arasında seçim yapabildiğini görüyoruz. Örneğin chatbottan sadece koltuk önerisi yapılması istendiğinde, renk ayrımı yapmadan koltuklar öneren chatbot, konuşma esnasında kullanıcıya buluğu sonuçları beğenip beğenmediğini sorabiliyor. Kullanıcı “Kahverengi olanı beğendim bana onun özelliklerinden bahset.” dediğinde ise, Chatbot, paylaştığı görseller arasından kahverengi koltuğu seçerek özelliklerini detaylandırabiliyor.
SIMMC-Mobilya ve SIMMC-Moda veri setlerini oluşturmak için Facebook ekibinin Unity’de sanal bir ortam oluşturduğunu söyleyelim. Gönüllülerin, insan alışveriş asistanlarıyla eşleştrildiği projede, gönüllüler ağırlıklı olarak kendilerin ürün önerisinde bulunulmasını istedi. Asistanlar ise gönünülülerin sorduğu sorular doğrultusunda, ürün sonuçlarını fiyat, renk, malzeme gibi detaylarla filtreleyebildi.
Oluşturulan sanal ortamda, 3D ürün katoloğundan ve gerçek görsellerden faydalanıldı. Asistanlar sadece ürün önerisinde bulunmanın ötesinde, görselleri yakından gösterme ve birden fazla ürün görseli sunma gibi konularda da gönüllülere yardımcı oldu. Moda özelinde oluşturulan veri setinde ise görseller fiyat ve rengin yanı sıra markalarına göre de filtrelendi.
Yapay zeka modellemelerini SIMMC-Mobilya ve SIMMC-Moda veri setleriyle eğiten ekip, ilk etapta çıkan sonuçlardan memnun. Facebook’un ilerleyen dönemde araştırmanın detaylarını herkese açık bir şekilde yayınlayacağını da ekleyelim. Araştırmanın başarılı bir şekilde sonuçlanmasıyla alışveriş odağındaki chatbotların Facebook uygulama ailesinde yerini alacağını söyleyebiliriz.