3B Taranmış Nesneler Dahil 2,8 Milyon Tarihi Görsel İnternete Açıldı
Dünyanın en büyük müzelerinden kabul edilen Smithsonian müzeleri; 19 müzesinden, dokuz araştırma merkezinden, kütüphanesinden ve Ulusal Hayvanat Bahçesi'nden milyonlarca görüntüyü ve veriyi tüm dünyaya açtı.
Sanat galerilerinin, kütüphanelerin, müzelerin ve buna benzer çeşitli kurumların sayesinde, çok önemli kültür ve sanat mirasları birer birer internet üzerinden erişilebilir hale geliyor. Biz de bunlardan dijital arşiv dosyası altında sizleri haberdar ediyoruz. Son olarak Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi 150 bin bitki ve hayvan illüstrasyonunu, Paris Musées Paris müzelerindeki 300 bini aşkın eseri, Britanya Kütüphanesi 800 Orta Çağ el yazmasını, Van Gogh Müzesi, Van Gogh’un biriktirdiği 500 Japon ahşap baskı resmi, Getty Research Institute ise 6000’i aşkın Osmanlı dönemi fotoğrafını internete açarak bu önemli kaynakları tüm dünyanın erişimine sunmuştu. Smithsonian ise koleksiyonundaki tarihi parçalara dair 2,8 milyon görseli internete açarak heyecan yarattı.
Tarihi nesneleri ister 3B olarak yazdırın, ister oyunlara ya da sanal gerçekliğe yerleştirin
Dünyanın en büyük müzelerinden kabul edilen Smithsonian müzeleri, ABD hükûmeti tarafından yönetilen bir müze ve araştırma merkezi öbeği olan Smithsonian Enstitüsü’nün bir parçası. Smithsonian müzeleri, 20 müze ve galeri ile Ulusal Zooloji Parkı’ndan oluşuyor. Smithsonian, koleksiyonundaki 3B taranmış görüntüler de dahil 2,8 milyon parçayı ücretsiz olarak internetin erişimine açtı. 3B taranmış neslerden oluşan arşiv şu an için koleksiyonun küçük bir parçasını oluşturuyor ancak zamanla genişletecek. Küçük bir kısmı olmasına rağmen koleksiyonun en heyecanla karşılanan parçaları da onlar aslında. Bu 3B modeller Smithsonian’da bulunan tarihi eserleri 3B olarak yazdırabileceğiniz, dilerseniz de bunları oyunlara ya da sanal gerçeklik alanlarına koyabileceğiniz anlamına geliyor. Öte yandan koleksiyonda son derece tuhaf araçların ve nesnelerin de fotoğrafları yer alıyor. Elbette onlar da büyük ilgi çekiyor.
1871’de patenti alınmış emekleyen bebek
İnternete açılan görüntüler; Smithsonian’ın 19 müzesinden, dokuz araştırma merkezinden, kütüphanesinden ve Ulusal Hayvanat Bahçesi’nden görüntüleri ve verileri kapsıyor. Görüntüleri herkes telif hakkı ödemeden istediği amaçla kullanabilecek. Örneğin astronomi ve uzay bilimlerine ilgi duyuyorsanız, Armstrong ve Aldrin’in 1969’da aya gittikleri Apollo 11’in komuta modülünün kopyasını yazdırmanız mümkün. 2,72 x 3,91 metrelik gerçek boyutuyla yazdırabilirsiniz. Hatta aracın iç kısmı da tamamen 3B olarak taranmış. Koleksiyonda dinozor iskeletleri, 40 tona varan ağırlıkları ile okyanuslarda yaşamış en büyük etobur canlılardan olan Megalodon köpekbalığının dişleri, heykeller, fosiller ne ararsanız var. 1903’te Orville Wright’ın havadan ilk ağır uçuşu yaptığı Wright Flyer – tarihin ilk insanlı uçağı- modeli var. Yine ses hızını aşan ilk insanlı uçak olan Bell X-1’in de 3B modelini koleksiyonda bulmak mümkün. Hepsi yüksek çözünürlükte ve tam boyutta taranmış.
Bu arada Halep’te savaş nedeniyle tahrip olan tarihi eserleri dijital olarak kayıt altına alan Rebuilt From Memories (SXSW 2020 finalisti) projesi de ilginizi çekebilir. Şimdiye kadar haber yaptığımız tüm dijital arşiv gelişmelerini ise buradan görebilirsiniz.
Patenti 1841 yılında alınmış bir iğne üretim makinesi
Apollo 11’in komuta modülü.
Bell X-1’in kokpiti.
Görsel: Smithsonian