2018’in Tasarım ve Yenilik Trendleri
Tasarım ve inovasyon odaklı danışmanlık hizmeti veren Fjord, yeni yayınladığı 2018 trend raporunu SXSW'te anlattı.
Dijital fiziksele, insan makineye, hız zanaate, izlenebilirlik anonimliğe meydan okuyor. Toplum ve teknolojinin bu kadar iç içe geçmesi kutuplaşmış fikirlerin karşılaşabileceği ortamlar yaratıyor. Bu ortamlarda bireyler aynı zamanda birbirlerinin özgürlüklerine müdahale etmedikleri müddetçe tartışıyorlar. Peki bu gergin olmaya yatkın ortamda nasıl uzun vadede olumlu bir etki yaratacak tasarımlar yapılabilir? Tasarım şirketi Fjord’un Chicago stüdyosunun yöneticisi Tanarra Schneider, SXSW 2018’de bu soruyu cevapladığı bir sunum gerçekleştirdi. Schneider sunumda Fjord’un yayınladığı 2018 Trends raporunun 7 ana başlığından bahsetti.
2018 Trends raporunda dijitali fizikselle harmanlamadan bilgisayarların bizi anlamasına, algoritmaların yükselişinden yapay zekaya önemli sonuçlar ve öneriler bulunuyor. Fjord raporun özetini SlideShare’de, tamamınıysa sitesinde paylaştı.
1- Dijital Gerçek Dünyaya Dokunmalı
Dijital uzunca bir süredir sahnede ışıkların altındaydı ama her şeyin bir sonu var. Dijital artık marka deneyiminin merkezinde değil. Artık fizikselle harmanlanma zamanı geldi. Artık olaylar dijitalden çok dijitalin fiziksel ve duyusal deneyimde nasıl en iyi şekilde kullanılabileceğine doğru ilerliyor.
2- Gözünden Tanıyan Bilgisayarlar
Bilgisayarlar bir süredir kelimeleri okuyup anlayabiliyor ve tepki verebiliyordu. Artık sözleri anlamanın dışında yardım almadan görüntüleri de anlayabiliyorlar. Bu da yeni nesil dijital servislere büyük fırsatlar yaratıyor.
3- Algoritmaların Kölesi Mi Olduk?
Tüketicilerin algoritma odağındaki hizmetlere olan bağımlılığı artıyor. Bu artış devam ettikçe, algoritmalar markalarla tüketici arasındaki ilişkilere aracılık eden kapı bekçileri gibi davranacak.
Yapay zekayla makine öğrenmenin yükselişi çalışma hayatını değiştiriyor. Kurumlar iş alanlarını, kültürünü ve deneyimini yeniden tasarlayacak.
5- Blockchain Güveni Geri Getirecek Mi?
Güven ve şeffaflık dijitalde uzun soluklu bir sorun. Blockchain’se internet belirsizliğini ortadan kaldıracak bir çözüm olabilir. Blockchain kaybedilen güveni geri kazanabilir ve şeffaflık oluşturabilir.
6- Etik Ekonomi
Organizasyonlar neyi temsil ettiklerini proaktif şekillerde gösteriyor. İnsanlar da bunları gördükçe kendi hayat görüşleriyle uyumlu markaları seçmeye yöneliyor. 2017’de organizasyonlar herkesi ilgilendiren konularda daha geniş bir duruş sergilediler. Çalışanlar ve müşteriler talebi arttırdıkça bu durum olağanlaşacak.
Tasarım disiplin olarak ufkunu genişletirken yeni zorluklar da ortaya çıkmaya devam ediyor. Etkinin devamlılığını sağlamak için tasarımcılar çalışarak, öğrenerek ve farklılaşarak evrim geçirmeli.
Görsel: Fjord