16. yy. tablolarındaki çıplaklık ve 21. yy. sosyal medya kuralları
Belçika turizm federasyonu, insanları Rubens tablolarındaki çıplaklıktan “korumak” için Facebook’un uyguladığı sansür yöntemini kullandı.
Facebook’un çıplaklık içeren sanat eserlerini “pornografik” olduğu gerekçesiyle sansürlemesi yeni bir şey değil. Teknoloji şirketi yalnızca tabloları değil, Kopenhag’ın 30 bin yıllık ünlü “Küçük Denizkızı” heykelini bile sansürledi. 19. yüzyıla ait vücut parçaları içeren bir tablo görseline erişimi kısıtladığı için ise mahkemeye verildi.
Yaşanan olaylar Belçika’nın Felemenkçe konuşulan bölgesindeki turizm federasyonu Toerisme Vlaanderen harekete geçirdi ve Rubens, Bruegel ve Van Eyck gibi Flaman sanatçıların eserlerinin yer aldığı müzelerin tanıtımını Facebook’un absürt yasaklarıyla dalga geçerek yapmak istedi.
Facebook’un sanat eserlerini sansürlemesinin ne kadar saçma olduğunu göstermek için “fbi Sosyal Medya Denetimcileri” ekibi kuran organizasyon, Antwerp’teki Rubens House müzesindeki ziyaretçilere ilk önce sosyal medya hesaplarının olup olmadığını sordu, ardından da “Bu bir kural. Sizi çıplaklığa karşı korumalıyız” gibi sözlerle ve gözlerini kapatarak, onları çıplaklık içeren tabloların önünden uzaklaştırdı.