Dokuma Arayüzler: WovenSkin

Hybrid Body Lab'in geliştirdiği WovenSkin teknolojisiyle, akıllı dövme gibi cilde tutunarak farklı işlevleri yerine getiren dokumalar üretilebiliyor.

Giyilebilir teknoloji alanındaki en dikkat çekici gelişmelerin başında dövme ya da çıkartma formatında tasarlanan cilt üzeri teknolojiler ve arayüzler geliyor. Kan şekeri seviyesine göre renk değiştiren dövme, akıllı cihazları kontrol edebilen geçici dövmeler, sağlık durumunuzu takip edip renk ve biçim değişiklikleriyle bildirim yapan dövme, cilde yara bandı gibi yapışan elektronik cihazlar en çarpıcı örneklerdendi. Hybrid Body Lab tasarım ekibi ise cilt üstü arayüz teknolojileri üzerine yeni bir araştırma yaptı ve bu araştırmanın sonucunda WovenSkin doğdu.

WovenSkin ile ikinci bir deriyi dokumak

Hybrid Body Lab ekibi, Cornell Üniversitesi’ne bağlı Cornell Research Lab’in bir parçası. Bu araştırma laboratuvarının odak noktası, vücut yüzeyi için teknolojiler geliştirmek üzere malzemeler ve araçlar tasarlamak. Hybrid Body Lab, internet sitesinde projeyle ilgili şu açıklamalara yer vermiş: “Zanaat olarak dokuma; yapısal, dokusal, estetik ve kültürel ifade olanaklarına ve giyilebilir formlar geliştirmek için gereken teknolojik entegrasyon yeteneğine sahip. WovenSkin, cilt üstü arayüzleri (“akıllı dövmeler” olarak da adlandırılıyor) tasarlamak için dokuma pratiklerini genişleterek “ikinci bir deriyi dokuma” potansiyelini araştırıyor.”.

Hybrid Body Lab, bu projede cilt üstü arayüz için dokuma malzemelerinin fonksiyonel ve estetik imkanlarını keşfetmek istemiş. Tekstil, devre ve kablolama gibi daha geniş bir malzeme yelpazesine kolayca entegre edilebilen kompozit bir doğası olması, dokuma yüzeyin avantajı. Bu avantajıyla ince ve hafif bir formu korurken katmanlar arasında elektrik bağlantıları yapmaya imkan veriyor. Bu arada dokuma ve teknolojiden söz açılmışken Ebru Kurbak’ın elektronik nesneleri örgü, nakış gibi tekniklerle yeniden ürettiği sanatsal araştırma projesi Stitching Worlds’e de göz atmanızı öneririm.

Atölye çalışmasıyla ortaya çıkan dokuma örnekleri, WovenSkin’in gelecekteki kullanım alanlarına işaret ediyor

Hybrid Body Lab, cilt üstü kullanımın fizibilitesini anlamak için tekstil uzmanlarının katıldığı bir atölye çalışması yapmış. Bu çalışmalar sonucunda, cilt üstü arayüzlerin işlenmesi için dokumayı uyarlama potansiyeli üzerine öngörüler edinmişler.

Atölye çalışmalarını aktaran yukarıdaki videoda da görebileceğiniz üzere dokumalar; dokunma, basınç ve sıcaklık değişimi algılama yoluyla girdi sağlıyor. Dokumalar, bu türden uyarımlara desen değişimi, renk değişimi, cilt uyarımı gibi geri bildirimler yapıyor. Örneğin sosyal medyada gezinmeden önce dokumaya dokunuyorsunuz ve 1 saat sonra dokuma, cildinize uyarım yaparak “yeterince gezindin artık süren doldu” dercesine dokunsal uyarım yapıyor.

Dokuma yüzeyler iki ve üç boyutlu yapısal yetenekler taşıyor ve esnekliğiyle vücudun organik yüzeyine uyum sağlayabiliyor. Dokumayla yaratılan zengin dokular da yüzeyin estetik değerini artırıyor. Projede, kontakt lens ve kıkırdak implantı yapımı gibi alanlarda kullanılan cilt dostu malzeme PVA’nın (biyo-uyumlu ve toksik oranı düşük bir tür sentetik polimer) kullanımı da çeşitli avantajlar sağlıyor. Örneğin bu malzeme sayesinde dokumalar cilt üzerine tutunabiliyor hatta yapışabiliyor.

WovenSkin  WovenSkin  WovenSkin WovenSkin WovenSkin WovenSkin

Görsel: Hybrid Body Lab 

Kaynak: https://bigumigu.com/haber/dokuma-arayuzler-wovenskin/

Monday Morning Goods No: 266

Bu Sayıda

İsmini Vermek İstemeyen RTÜK Yetkilisinden Netflix Açıklaması

Netflix’in Türkiye’de çektiği dizileri iptal etmesiyle ortaya çıkan gerginlikler, platformun ülkemizden çekilmeye hazırlandığı iddialarını da beraberinde getirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, RTÜK ve Netflix arasında yapılan görüşmelerin detayları ortaya çıktı. Bir RTÜK yetkilisi iddialara ilişkin açıklamada bulundu.

Twitter’da Apple, Uber, Jeff Bezos, Elon Musk ve Bill Gates’in hesaplarını ele geçiren hackerlar, Bitcoin sahiplerini dolandırdı

Hesaplardan Bitcoin dağıtımı yaptıklarına dair mesajlar paylaşılırken, mesaja tıklayanların Bitcoinleri ele geçirildi. Atılan mesajların bir çoğunda BTC cüzdan adresi paylaşılarak bu hesaba bağış yapılması da istendi.

Haftanın ilhamını kaçırmamak için
bültene kaydolun,

DUYDUK DEYİN, DUYMADIK DEMEYİN!